Madopskrifter og hvad vi spiser

Veganske æblemuffins

En flok veganske æblemuffins

150 g. Kokosolie
1,5 dl. Psysillium frøskaller
2,5 dl. Havredrik
2 tsk. Vanille
4 tsk. Bagepulver blandet med 4 dl. Hvedemel.
Det hele æltes sammen med røremaskine eller hænderne til en tyk klistret dej. Put evt mere mel eller havredrik i, for at få en tyk kagedej konsistens.
3-4 fintrevet æble blandes i.

Fyld muffin forme helt til kanten og bag ved 200 grader i 20 minutter. Fylder cirka en bageplade.

En flok veganske æblemuffins  150 g. Kokosolie 1,5 dl. Psysillium frøskaller 2,5 dl. Havredrik 2 tsk. Vanille 4 tsk. Bagepulver blandet med 4 dl. Hvedemel. Det hele æltes sammen med røremaskine eller hænderne til en tyk klistret dej. Put evt mere mel eller havredrik i, for at få en tyk kagedej konsistens. 3-4 fintrevet æble blandes i. Puttes i muffin forme og bages ved 200 grader i 20 minutter. Æblegrød med soja yoghurt og knas Æblesmør, grovboller, formiddagsmad, økologisk børnemad, dagpleje, økologisk dagpleje, uden pesticider, boller, smør,

Formiddagsmad forslag: Æblesmør, groveboller og smør.

Citron og appelsin limonade

1 liter iskoldt vand
1 presset økologisk appelsin
3 pressede økologiske citroner
10 mål Stevia (anvend måleske fra bøtten)

Røres rundt og drikkes. Er smækfyldt med gode C-vitaminer til små og store. Alle her drak det med glæde.

Okinomiyaki med rissalat og hoisinsauce fra Aarstidernes måltidskasse

LÆKRE QUINOA BOLLER.

8 dl. Vand
20 g. økologisk Gær

1/2 dl. Økologisl Olivenolie
2 tsk. Havsalt uden jod 20 g.
Brun farin 300 g. Økologisk
Aurion Quinottomel 800-1000 g.
Økologisk Søris Hvedemel
1 økologisk æg til pensling

Fremgangsmåde:

1. Opløs gæren i vandet og tilsæt alt undtagen mel, mens der røres.
2. Tilsæt Quinottemel og hvedemel indtil dejen er fast og ikke hænger ved skålen. Ælt cirka 10 min. Brug maskine eller hænder.
3.
Lad dejen hvile 20 min. Form til boller og læg på bagepladen.
4. Tænd ovnen på 40 grader og stil bollerne ind. Når de er hævet til 1,5 eller dobbelt størrelse, så tages bollerne ud og pensles. Du får kun den flotte farve med æg, men vand eller mælk kan anvendes.
5. Skru ovnen op op 200 grader varmluft og sæt bollerne ind på midterste rille asap. Bag bollerne 15-20 min. Eller indtil de er gyldne, dog max 25 min. Boller penslet med vand eller mælk, får ikke så meget farve.
TIPS: Tag bollerne ud og læg dem på risten, så de ikke bliver bløde. Skal de fryses, så læg dem i pose inden de er helt afkølede. Jeg laver tit disse boller til dagplejebørnene. De er sunde og nemme at spise. TIPS: Kan spises på 2. Dagen, men jeg foretrækker at gemme dej i køleskabet til dagen efter. Dej kan gemmes max 3 dage. Skal bollerne varmes efter frost, så giv dem 10 min. ved 200 grader direkte fra frost. Tag dem ud og lad hvile 5 min. Så er de klar.

vegansk is, is uden sukker, økologisk hjemmelavet is, økologisk is,

Vegansk kakaois

2 modne bananer
1/3 dl. soyadrik med vanille
1/2 tsk. vanille essens
2 spsk. kakao.

Til 5-6 kugler is.

Blend den frosne banan med soyadrik, tilsæt essens og kakao.

Velbekomme 

Tomatsovs med linser

Ingredienser:
300 g grønne linser
200 g frossen grønkål (eller spinat)
200 g frosne majs
3 dåser hakkede tomater
1 dåse tomatpuré (140 g)
1 dåse kokosmælk
2-3 tsk. salt
1 tsk. paprika
½ – 1 tsk. chilipulver
1 tsk. sukker
1 spsk. citronsaft
evt. en håndfuld hakket persille eller basilikum
 
Fremgangsmåde:
Skyl linserne og put dem i en stor gryde. Kog dem i rigeligt vand i 23-25 minutter.
 
Når linserne er færdige med at koge, hæld da vandet fra og tilsæt alle de øvrige ingredienser. Lad sovsen koge et par minutter og smag til med ekstra salt og krydderi.
 
Servér eksempelvis sovsen sammen ris, pasta, bulgur eller quinoa.
 
æbleskiver, æbleskiver uden mælk og æg, mælkefri æbleskiver, æbleskiver uden æg, økologisk dagpleje, bæredygtig dagpleje,

160 g. mel
50 g. rørsukker
1 dl. sojamælk
150 g. neutral sojayoghurt
½ tsk. vaniljepulver
1 knivspids kanel
1 knivspids kardemomme
1 tsk. bagepulver
1 tsk. strøget fint havsalt
Fintrevet skal af 1 appelsin

Bland først de tørre ingredienser (jeg bruger sigtet speltmel eller ølandshvede, men du kan sagtens bruge helt almindeligt hvedemel) og tilsæt derefter de våde. Rør forsigtigt ingredienserne sammen med en træske eller en dejskraber. Dejen er meget tyk. Tykkere end pandekagedej. Det er helt fint.

Varm din æbleskivepande op, kom lidt margarine (jeg foretrækker mærket Fri) i hullerne og fyld dem ca. halvt op med dej. Sørg for at panden ikke er for varm, da æbleskiverne derved vil blive for hurtigt færdige udenpå, men ikke indeni. Vend dem med en strikkepind eller en lille gaffel eller teske. Servér dem med den traditionelle marmelade og flormelis eller som her, med letkogte æblebåde med vanilje og ahornsirup!

Surdej og brød eller boller med surdej

1 dl. økologisk grahamsmel eller usigtet speltmel
2 dl. vand

Blandes sammen i stort syltetøjsglas og stilles på bordet med låg på (skruet løst på) 3-4 dage indtil det begynder at boble. Herefter kan du bruge surdejen.

Brød:
Tag halvdelen af surdejen over i en stor skål. Find en opskrift og tilsæt de brød ingredienser, som står anført i opskriften, men lad være med at tilsætte alt melet. Dejen skal være klæbrig og blive flad, når du ikke rører den.

Lad dejen hvile i køleskabet natten over. Tag den portion ud, som du skal bruge til boller eller brød. Form dejen og sæt den i en ovn ved 50 grader. Når dejen er hævet, så tænder du ovnen på 200 grader. Boller skal bage 20-25 min. afhængig af størrelse. Brød 30-45 min. Bank på brødet, når det har bagt. Lyder det hult er det færdigt. Ved boller - vend en bolle og tjek farven i bunden.

Havregrødspandekager

1 1/2 portion havregrød, 4 æg, 2 tsk kanelsukker, 2 dl. Youghurt, 2 dl. Mel iblandet 2 tsk. natron. Blandes med piskeris og steges ved mellem varme, så det puffer op og bliver bagt indeni. Med hjemmelavet økologisk hindbær syltetøj.

1 portion havregrød laves af 1 dl. havregrød og 2 dl. vand. Smages til med lidt salt.

Kan også laves uden mælk: 1 1/2 port. havregrød, 3 æg, 2 tsk. kanelsukker, 3 dl. rismælk, 2 dl. mel med 2 tsk. bagepulver iblandet. Samme fremgangsmåde.

Pandekager og hjemmelavet jordbærsyltetøj

Almindelige pandekager

3 æg
5 dl. mælk
260 g. hvedemel eller med kim og skaldele fra Søris
1/4 tsk. kardemomme
1 revet økologisk usprøjtet citron
1 tsk. vanillesukker
Smør eller kokosolie til stegning

Alt det våde piskes sammen i en stor skål. Det tørre blandes sammen i en anden skål og puttes herefter over i det våde. Det hele piskes sammen og trækker i køleskabet 1/2 - 1 time.

Put en lille klat smør på en middelvarm pande. Der hældes et tyndt lag dej på panden - tip evt. panden, for at fordele dejen jævnt. Den skal cirka have 1 1/2 - 2 min. på hver side, før den er brun - så ved du at temperaturen er korrekt indstillet.

Spises med nydelse og evt. hjemmelavet marmelade.

Porre- og kartoffelsuppe med chili

Kartoffel- og porresuppe med chili

1 kg. kartofler (skrællede og i skiver af ca. 1 1/2 tykkelse)
500 g. porrer i ringe
2 grøntsagsboullion terninger
3 liter vand
1 peberfrugt i tern (kan udelades)
1/4 rød chili i ringe
1 - 2 tsk. salt
Peber efter smag
3 dl. fløde

Put vand og grøntsager samt chili i gryden. Kog det hele 20 min. Blend det hele med stavblenderen i gryden og smag til med salt og peber.

Tag det af varmen og tilsæt fløden.

Kan spises varm eller kold.

 

3 slags fastelavnsboller

Klassiske fastelavnsboller med creme

Tryk på billede for opskrift

Kanelsnegle sunde

Sunde kanelsnegle, kanelsnegle, snegle, dagpleje, mad til børn, mad for sjov, festmad, fødselsdagsmad, økologiske kanelsnegle,

Tryk på billede for at komme til opskrift.

Sød kartoffelsuppe med chili

2-4 personer. Halver chili og hvidløg til børn. 

Klik på overskriften og kom til opskriften.

Hjemmelavede müslibar

müslibar, billig sund snack, økologiske müslibar, økologisk mad til børn, dagpleje, økologisk dagpleje, sund mad,

Fra 2 år og op

Smelt 200 g. honning med 150 g. sukker. Rør musli i og 3 riskiks i små stykker. Bred det ud på bradepande og bag 45 min. ved 130 grader. 20-25 musli bar vupti :) Tryk det godt ned inden bagning og skær i strimler af ca. 4 cm. med pizzahjul efter bagning på bagepapiret. Lad det køle af på papiret og knæk derefter i passende længder. Pakkes seperat ind i madpakkepapir.

Grovkiks

grovkiks, sunde kiks til børn, dejlige kiks, nemme kiks, økologiske kiks, økologisk dagpleje, dagpleje i Frederikssund, økologisk mad i institutionen,

90 g. sesamfrø

90 g. hørfrø

40 g. havreflager

40 g. kokosmel

40 g. blå birkes

200 g. smør

100 g. mel

2 tsk. Bagepulver

Ting du skal bruge: 2 stykker bagepapir, 1 lille gryde, 1 bageplade, 1 teske, 1 ske, 1 stor skål, 1 vægt.

Tænd ovnen på 180 grader.

Smelt smørret langsomt i en gryde og lad det køle af til fingervarm. Bland mel og bagepulver. Bland alle ingredienser ned i en stor skål og ælt med hånd eller kør det sammen med en ske. Put det mellem to stykker bagepapir og rul det næsten helt ud til kanterne. Fjern det øverste bagepapir og læg det på en bageplade (med det nederste bagepapir på). Skær det i firkanter med en pizza rulle. Bag ved 180 grader i forvarmet ovn i 25-30 min. Til kanterne får farve.

Blød æblekage

Æblekage, økologisk æblekage, sukker, vanilje, vanille, kage, æbler

Til en bradepande ca. 20x30 cm.

4 æg

200 gram smør (smeltes og afkøles til fingervarm)

200 g. sukker

300 gram mel

2 tsk bagepulver

2 spsk vanillie sukker

8 æbler

2 spsk kanel og 4 spsk sukker blandes sammen og drysses over

1. Tænd ovnen på 180 grader.

2. Skræl æblerne, fjern kernerne og skær dem i ca. 8 både hver. Lad dem ligge på skærebrædt.

3. Rør æg, sukker og smør sammen.

4. Tag en anden skål og bland mel, bagepulver og vanillesukker.

5. Put det tørre over i det våde og vend med en spatel eller stor grydeske.

6. Læg dej i bunden af (smurt) form - tryk æblerne ned i og drys med sukker.

7. Sæt i ovnen på midterste rille i 35 min. ved 180 grader.

Spis evt. med creme fraiche eller flødeskum til.


 

Brownies til festlige lejligheder

Husk at bruge
Økologisk rørsukker
Økologisk smør
Økologisk mel
Økologiske æg
Økologisk kakao
-så bliver det bare bedre

Så kunne jeg jo ikke dy mig og tilsatte lige 100 g. hakket ølologisk chokolade og 50 g. hakkede økologiske mandler og det blev det ikke dårligere af.

Tryk på overskriften, så følger du linket

Pitabrød med falafel, grønt og dressing

Til 5 børn 1-3 år
5 pitabrød
1/2 revet squash
2 revne gulerødder
1/2 agurk i tern
1 rød peber i tern
1 pakke økologiske falafel kugler
2 dl. creme fraiche eller youghurt m. dild, lidt salt og peber rørt sammen.

Serveres flot på et fad og tages med ske af børnene selv. Spises med fingrene.

 

Pastaret med Qorn

Quorn er lavet af svampe og er velegnet til hovedretter som erstatning for kød. Quorn indeholder masser af vegetariske proteiner og aminosyrer, som man ellers får fra kød. Det er samtidig rigt på kostfibre, som gavner fordøjelsen. Det har et lavt indhold af mættet fedt og kalorier og indeholder hverken kolesterol eller transfedtsyrer.

Quorn er godt for scleroseramte, fordi det erstatter kød fra 4-benede dyr med et svampeprodukt med vegetariske proteiner og aminosyrer.

Quorn fås som fars, fileter, stykker og schnitzler – og frem for alt smager det godt!

Til 4 personer (2 børn og 2 voksne)

1 pakke Qorn fars (400 g.)

1/2 flaske økologisk mosede tomater (eller 1 ds. hakkede tomater)

200 g. frosne majs

1/2 broccoli i små buketter

1 stor revet gulerod

3 fed hviløg mast

1 løg i tern

1/2 peberfrugt i tern

400 g. økologiske grove pastaskruer

1/2 tsk. chili pulver

1 tsk. urtesalt

peber

1 spsk. stegeolie

Revet ost

Sæt vand over til pasta. Varm gryden med olie op. Steg løg og hvidløg. Tilsæt tomat, gulerod, peberfrugt, broccoli og krydderier, samt 2-3 dl. vand. Tilsæt pasta i det rene vand og Qorn i pastaretten. Pastaretten skal simre under låg ca. 10-12 min. Pastaen koges efter anvisningen på pakken. Put majs i 1 minut før retten er færdig. Kom pasta, sovs og ost på en tallerken og spis. Velbekomme.

 

 

Brunkager - Mette Blomsterberg

Pasta med kødsovs og grøntsager

400 g. hakket oksekød

1 revet squash

5 revne gulerødder

1/2 flaske mosede tomater økologiske

1 dåse økologiske kidneybønner

3 spsk. rapsolie

2 løg i tern

3 fed. hvidløg

1 knivspids chili

1 tsk. timian

2 tsk. urtesalt

peber

300 g. pasta grov

Løgene svitses i olien. Kødet tilsættes og brunes. Tomat og grøntsager tilsættes. Tilsæt krydderrier og smag til med salt og peber. Står og simrer uden låg 30 min. De sidste 5 min. tilsættes kidneybønner. Kog pastaen og server den til. Kom evt. revet ost på.

Blommegrød

2 kg. blommer

3 dl. vand

1 dl. vand og 3 spsk. majsstivelse eller kartoffelmel.

Blommerne vaskes, afstilkes og skæres midt over. Stenene fjernes. I en stor gryde kommes vand i. Blommerne kommes straks i og blusset skrus op på fuld styrke med låg på. Når det koger skrues ned til det simrer. Lad det simre til blommerne er opløst til grød ca. 1 time. Fjern låget og lad overflødig væske fordampe. Tag evt. fra og brug til saft. Når det har passende konsistens, så tilsættes jævning. SLUK for blusset. Jævningen er majsstivelse eller kartoffelmel udrørt i KOLDT vand. Hæld det langsomt i imens der røres. Det må ikke koge, da grøden så kan blive lang (klistret konsistens).

Banan- og gulerodsbrød

2 mosede bananer

2 fintrevne gulerødder

75 g. smør

3,5 dl. sødmælk

100 g. rugmel

600 g. hvedemel

1 tsk. salt

25 g. gær

Smelt smørret, tag det af varmen og hæld mælken i. Rør det lidt rundt. Smuldr gæren i en stor røreskål. Hæld mælkeblandingen over. Tilsæt salt. Tilsæt banan og gulerod. Rør det lidt. Tilsæt rugmel og rør. Tilsæt det meste af hvedemelet og ælt. Put det sidste mel i lidt ad gangen indtil dejen er ensartet og slipper fadet. Ælt 10 min. i hånden på bordet eller i røremaskine. Lad dejen hæve 1 time. Form dejen til ca. 20 boller, 1 stort brød i bageform eller 2 små brød. Lad brødet hæve 45 min. pensl brødet med mælk.

tænd ovnen 200 grader. Sæt brødet ind i den kolde ovn. Stort brød bager 30 min. ved 200 grader og herefter skrues ned til 180 i 25 min. Små brød bager 30 min. ved 200 grader og 10 min. ved 180 grader. Boller bager 30 min. ved 200 grader.

Blomkålspate

(til 2 personer)

200 g. blomkål i små buketter

2 fed hakkede hvidløg

2 æg

ca. 1 dl. rasp

1 dl. fløde eller soyamælk

1 spsk. nigellafrø

DU SKAL BRUGE TO SMÅ FORME CA. 10 CM. I DIAMETER ELLER EN STØRRE.

Evt. spinat eller ramsløgsblade (ikke brugt på billedet)

1. Tænd ovnen på 180 grader.

2. Pisk æg og rasp - lad det hvile i 5 min. Tilsæt fløde.

3. Rør blomkål, hvidløg, nigellafrø i og tilsæt et drys salt og peber.

4. Fordel bladene langs kanten i den smurte form.

5. Bages i 2 forme ca. 10 cm. i diameter i 30 min. ved 180 grader.

Blomkålssalat

(til 2 personer)

2. spsk. raspolie

2 spsk. fløde

1 spsk. cidereddike

1-2 tsk. karry

1 spsk. hakkede kapers

200 g. blomkålsbuketter

1/2 dl. udblødte rosiner (lad dem stå i vand 1 time eller natten over i køleskab)

Bredbladet persille (er ikke anvendt på billedet)

Rør en marinade af; olie, fløde og eddike. Smag til med karry og salt og tilsæt de hakkede kapers. Smag til igen. Vend blomkålen i marinaden sammen med rosinerne. Drys med hakket bredbladet persille.

Havregrød med æble

Du skal bruge:

Vand
1/2 - 1 æble uden skræl fint revet
Lidt stødt kanel
1 tsk. smør
1 gryde
1 beholder med låg

Perfekt grød får du ved at stille havregrynene i vand i køleskabet natten over med låg på. Det tager syren i grynene og gør dem dejligt bløde.

1 dl. havregryn og 3 dl. vand stilles i køleskabet om aftenen i beholder med låg.

Næste dag hælder du vandet fra og tilsætter 2 dl. frisk vand.

Så hælder du det i en gryde og river fint 1/2 - 1 æble ned i.

Kog et par min og tag det af. Tilsæt 1 tsk. smør med top, 1 knsp. kanel og rør rundt.

Tag lidt af gangen op i skålen og gem resten i lukket beholder, så har du billig og sund babymad til næste tur i byen.

Gem max 24 timer i køleskab. Kan spises kold. Kan fryses.

Bananpandekager

Opskrift:

3 bananer

3 dl. mælk

3 dl. havregryn

2 tsk. bagepulver

1 tsk. vanille

1/2 tsk. kardemomme

1/2 tsk. salt

3 æg

Til stegning: Smør eller solsikkeolie.

Blendes i blenderen, står 10-30 min. og hældes tykt på panden. Bager ved middelvarme ca. 2-3 min. på hver side. Der er til 6-7 store tykke pandekager.

Forslag til pålæg til børn på 10-12 mdr. og opefter

Frikadeller - Kan laves selv økologisk

Fiskefrikadeller - Hjemmelavede

Havartiost - Økologisk i Netto 26,95

Kyllingepølse - Økologisk i Netto 22,95

Leverpostej - Økologisk med gris, kylling eller oksekød. I Netto eller Super Brugsen

Sildepostej - Fås desværre ikke økologisk

Torskerogn - Fås desværre ikke økologisk

Humus

Avokado

Æg 

Tomater i skiver

Pølse

Tilbehør: Agurk uden skræl, rød peber i tynde skiver, fintrevet gulerod eller squash, tomater. Kogte gulerodsstykker, blomkål, broccoli eller kartofler. Ærter, majs, kidbneybønner, kikærter.

0 kommentar(er)

Flere forslag skrives her

Hindbærmarmelade uden sukker

1 pose økologisk frosne hindbær (fås i Super Brugsen)

2 æbler i tern uden skræl

1 spsk. Birkexylitol.

Optø bær i en gryde og put æblestykkerne i. Skru helt op. Lad det koge uden låg og rør jævnligt. Skru evt. lidt ned - dog stadig til det bobler. Lad det koge ind til du synes det har en passende konsistens eller blend det. Put Birkexylitol i og hæld det straks på et glas med skruelåg. Skru låget på og stil det i koldt vand. Når det er kølet ned, så opbevar det i køleskab. Kan holde sig en uges tid i køleskab.

Bønnefrikadeller

1/2 l. kogte kidney- eller andre bønner (udblødte og kogte eller fra dåse)

2 æg

70 g. finthakket løg

4 spsk. majsmel

2-4 spsk. speltrasp (eller alm. rasp)

4 spsk. finthakkede hasselnødder

4 spsk. hakkede friske krydderurter (fx. salvie og/eller timian)

evt. 1 spsk, finthakket hvidløg (udelades ved børn under 1 år)

Olivenolie

1. Kom bønnerne i køkkenmaskinen og purer dem groft (alternativt blender eller moses med gaffel).

2. Tilsæt æggene og kør et øjeblik.

3. Kom bønnemosen i en skål og rør alle de andre ingredienser i.

4. Lad det hvile 30 min. i køleskab.

5. Steg 18-20 frikadeller i god varm olie eller bag dem ved 200 grader i 20 min. vendes efter 10 min.

Youghurt m. blåbær/brombærgrød og müsli

Blåbær/brombærgrød:

400 g. blåbær
400 g. brombær
2. dl. vand
1 spsk. majsstivelse

1/2 dl. vand og bær kommes i gryden. Den sættes til at koge. Ved kogepunktet skrues ned til det står og simrer uden låg. Lad det stå 15-20 min. og omrør jævnligt. Rør 1 1/2 dl. koldt vand sammen med majsstivelsen i et glas, Hæld stivelsen i den simrende grød og rør indtil det bliver tykkere. Når den ønskede konsistens er opnået, efter et par minutter, tages grøden af. Den kommes i et henkogningsglas og sættes i koldt vand.

Müsli:

800 g. havregryn
300 g. honning

Honningen smeltes på panden ved middel varme. Når honningen er bruset af tilsættes havregryn. Røres rundt indtil honningen er jævnt fordelt på havregrynene. Det bredes ud på en bradepande og kommes i ovenen 1 time ved 100 grader. Skru op til 200 grader og hold godt øje med det. når det er lysebrunt tages det ud. Køles af og lægges i en beholder.

Youghurt:

Youghurt naturel.

Anretning: Youghurt i bunden, grød ovenpå - rør en omgang med en ske, så ser det flot ud. Drys havregryn over.

Valnøddelagkage

 

Til 12 pers. Vi lavede denne til Kajas 1 års fødselsdag d. 4. okt. 2012 og Nikitas 18 års fødselsdag d. 12.januar 2013.

Ingredienser:

Valnøddebund:

  • ½ stk. Polynesisk vaniljestang
  • 4 stk. æg
  • 165 g. sukker
  • 100 g. finthakkede valnødder
  • 150 g. hvedemel
  • 1 tsk. bagepulver
  • - 1 kagering 24 cm. i diameter
  • - Bagespray eller smagsneutral olie til at smøre formen med
  • - ca. 60 cm. lagkageplast 5 cm. højt ( chokolade folie )

Nougatcreme:

  • 6 stk. blade husblas
  • 300 g. blød nougat
  • ½ dl stærk nybrygget kaffe
  • 6 dl. piskefløde
  • 120 g. pasteuriserede æggeblommer

Drys:

  • ca. 150 g finthakkede valnødder til pynt

Chokolade pynt:

  • ca. 100 g. mørk chokolade 64 %
  • - guldstøv

Fremgangsmåde:

Valnøddebund:
Flæk vaniljestangen på den lange led og skrab kornene ud med en lille kniv.
Mas kornene sammen med en anelse af sukkeret med kniven således at kornene skilles ad.
Pisk æg, vaniljesukker og sukker til en tyk æggesnaps.
Hak valnødderne fint og bland dem godt med hvedemel og bagepulver.
Vend "snaps" og valnøddeblandingen forsigtigt sammen.
Smør en 24 cm. kagering let med bagespray eller olie og fordel dejen jævnt i formen.
Bag bunden i en 175 grader varm ovn til den er godt gylden og giver efter ved tryk - ca. 25 min. afhængigt af ovnen.
Afkøl bunden helt og befri den efterfølgende fra formen.


Nougatcreme:
Læg husblassen i blød i 1/2 liter koldt vand i 1/2 time.
Kom nougaten i en skål og smelt den over et varmt vandbad ( vandbadet må ikke koge ).
Pisk fløden til let skum.
Vrid den udblødte husblas fri for vand og smelt den sammen med kaffen i en lille gryde for svag varme - den skal være helt smeltet og godt lun.
Kom æggeblommerne og den smeltede husblas op i den smeltede nougat og pisk kraftigt.
Vent 5 min. og kom så halvdelen af flødeskummet op nougatmassen - pisk godt.
Kom nu nougatblandingen op i skålen med den resterende kolde flødeskum og vend det forsigtigt sammen til en ensartet creme.
Flæk den afkølede valnøddebund med en stor savtakket kniv, så der nu er 2 bunde.


Opbygning: ( dag 1 )
Læg lagkageplast inde i den rengjorte kagering som bunden er bagt i.
Læg den ene valnøddebund i bunden.
Del nougatcremen i 3 lige store portioner.
Fordel den ene del på valnøddebunden og læg den anden valnøddebund ovenpå - pres let.
Smør den anden del jævnt på toppen og stil kagen i køleskabet til næste dag.
(Den sidste 1/3 dækkes til med film og stilles også i køleskabet til næste dag hvor kagen skal pyntes).

Pyntning: ( dag 2 )
Tag kagen ud af formen og befri den for lagkageplast.
Hak valnøddekernerne ultra fint.
Pisk den sidste 1/3 nougatcreme luftig med en håndmikser og kom den op i en engangssprøjtepose med en rund, glat 12 mm. tyl i.
Sprøjt en anelse creme ud på toppen af kagen og smør det ud over hele kagen som et tyndt lag "lim".
Drys de finthakkede valnødder overalt på toppen og på siden.
Sprøjt 12 stk. "kugler" af cremen, så hvert kagestykke er pyntet.
Afslut smukt med chokoladepynt eller blot 12 stk. hele valnøddekerner
Opbevar kagen på køl og server den kold.

Chokolade pynt:
Temperer chokoladen således:
Hak chokoladen fint. Del den finthakkede chokolade i 2 skåle.
Smelt chokoladen i den ene skål forsigtigt over et varmt vandbad (ikke kogende) til den er
48 grader.
Hæld halvdelen af den varme chokolade op i skålen med den finthakkede chokolade,
så de to stille og roligt smelter sammen under omrøring.
Tilføj mere og mere af den smeltede chokolade, til det lykkedes at de netop smelter sammen.
( Smelt mere chokolade hvis nødvendigt...)
Den nu tempererede chokolades arbejdstemperatur er 31-32 grader.
Overstiger temperaturen 33 grader skal man temperere på ny.

Kom den tempererede chokolade op i en engangssprøjtepose og klip et 2 mm. lille hul.
Sprøjt chokoladen ud på bagepapir i 14-16 "klatter" med en diameter som en 2-krone.
(Det er med vilje at der laves nogle stykker ekstra end der skal bruges, da de nemt går i stykker).
Kør straks pegefingeren let gennem hver klat så den bliver tyndere oppe i toppen.
Stil dem i køleskabet til chokoladen er hærdet op.
Pensl ganske let med guldstøv og befri chokoladepynten fra bagepapiret.
Stik dem forsigtigt ned i nougatcreme-kuglerne på kagen og servér valnødde-nougat lagkagen kold.

Kartoffel/gulerodsmos med Quorn sovs

Kartoffel og gulerodsmos med Quorn sovs, økologisk mad i dagplejen, økologisk babymad, økologisk børnemad, nemme børneretter, nem vegetarret, nem sund mad,

Perfekt til 9 mdr. og opefter. Kan blendes, hvis det er for groft for det lille barn. Retten er uden mælkeprodukter.

Til To voksne og et lille barn

300 g. økologisk hakket tomat med basilikum

1 løg

1 pose hakket Quorn (fås fx. i Super Brugsen)

5 store kartofler

4 gulerødder

20 g. smør

2 spsk. raps olie

Urtesalt og peber

1. Skræl kartofler og gulerødder. Kog dem til de er møre.

2. Imens det koger, så skræller du løget og skærer det i tern. Steg løget i varm olie et minuts tid ved høj varme, tilsæt Quorn og steg et par minutter. Tilsæt tomat og evt. krydderier, smag til med salt og peber.

3. Tag vandet fra kartoflerne over i en kande. Mos kartofler og gulerødder med kartoffelmoser sammen med lidt af kogevandet - tilsæt vand til du har den konsistens du ønsker. Tilsæt smør og smag til med salt og peber.

Tilbehør: Evt. salat

Skrubber med portobello/kartofler i gurkemejesovs

(til 4 personer)

1 stort løg i tern

2 spsk. stegeolie

2 bagekartofler i lange stykker (se billede)

1 squash skåret i tern

3 store Portobello svampe

3 dl. vand

1 fisketern eller grøntsagsbouillion

1 1/2 dl. soyafløde

2 tsk. Gurkemeje

2 tsk. kartoffelmel opløst i 1 dl. vand

Salt (ca. 1 - 2 tsk.) og peber

4 skrubber (1 til hver)

20-25 g. smør

Løgene steges klare i olien og kartoffel tilsættes. Brunes et par min. sammen. De andre grøntsager tilsættes. Vandet og boullion tilsættes straks. Simrer 15 min. - begynd på fisken imens. Fisken steges i smør ved middel varme ca. 5-7 min. på hver side. Når gryderetten har stået 15 min. tilsættes fløde, gurkemeje. Kartoffelmel opløsning hældes langsomt i under omrøring. Smages til med salt og peber. Spises når fisken er færdig.

 

Indisk risret med falafelkugler

Indisk risret med falafel kugler

Til 2 voksne eller 4 små børn og en dagplejer.

Varm ovnen op til 200 grader og varm falafelkuglerne heri eller steg dem.

Risretten:

2 dl. ris koges eller anvend en rest fra dagen før.

1 spsk karry

1 dl. soyafløde

20 g. smør

1 rød peber i små tern.

1 stort løg i små tern.

1 stort æble uden skal og i små tern.

Smelt smørret på en pande. Tilsæt karry og lad det bruse op. Tilsæt straks løg og lad det simre 1-2 min. ved middel-høj varme. Tilsæt rød peber og æble samt ris. Varm det igennem. Tag det af varmen og tilsæt straks soyafløde.

Velbekomme.

 

Rugbrød

Rugbrød til de mindste og alle de andre for de ELSKER denne og så elsker de også... gulerodsbrødet fra Amo bagebog...
Opskriften på denne:
50 g gær, 7 dl kærnemælk, ca 700 g rugmel, ca 300 g hvedemel, 50 g oliemargarine eller blød margarine, 3 tsk salt.
Æltes godt hæver 30 min i skål, lægges i 3 l form prikkes og derefter 30 min. bages ca 1 time ved 175 gr varmluft.

Mellemmåltider

Rosinboller med bid i

15. g. gær

2 dl. Øllingegård økologisk youghurt

3 dl. koldt vand

1 tsk. salt

400 g. økologisk änglamark usigtet hvedemel

? g. økologisk sigtet hvedemel

2 dl. store økologiske rosiner

Bagetid i alt ca. 30-35 min. ved 200 grader. Hævedtid ca. 4 timer eller natten over.

Rør gæren ud i lidt af vandet. Tilsæt alt youghurten. Tilsæt resten af vandet. Tilsæt salt. Rør det sammen.

Tilsæt al den usigtede mel og rør med en træske. Tilsæt hvedemel til du har en meget klæ og ikke fast dej. Ælt 10 minutter med hænder eller i røremakine. Lad dejen hvile 2 timer. Tilsæt 2 dl. rosiner og mere hvedemel indtil dejen er fast, men stadig klæ. Lad dejen hvile mindst 1 1/2 time (gerne natten over i køleskab.

Form dejen til boller på størrelse med en dameknætnæve, med våde hænder. Du kan evt. stille en skål med iskoldt vand ved siden af og dyppe hænderne ind imellem formningen.

Lad bollerne hvile 1/2 time uden overdækning.

Tænd ovnen på 200 grader og sæt bollerne ind med det samme. Giv bollerne 20 min ved de 200 grader. Sæt varmluft på indtil de er færdige ca. 10 - 15 min. mere.

Børnevenlig humus

5 dl. kikærter, som er udblødt natten over og kogt (svarer til en dåse)

2 fed hvidløg

2 spsk. friskpresset citron

2 spsk. soya

1 lille dusk persille

Vand til det har en passende konsistens eller så blenderen kan køre rundt.

Blend alle ingredienserne.

Kan holde sig 3-4 dage i køleskabet. Har du kikærter til overs, så kan de fryses.

Karrysalat på rugbrød og æg

Kan spises af børn fra ca. 1 1/2 år. Til 5-6 halve stykker rugbrød eller 4-5 børn og en dagplejer fx.

Ingredienser: 1 æble i små tern, 1 spsk. rødløg i små tern, 4 cm. skrællet agurk i små tern, 2 spsk. mayonaise, 3 spsk. creme fraiche 9%, 1 tsk. karry med top, 1/4 tsk. salt, 1 knivsp. hvid peber.

Vejledning: Det hele blandes sammen og serveres fx. på et kogt æg og frisk rugbrød. Self. økologiske råvarer.

Velbekomme.

Pasta med tomatsovs og bønner

Retten er egnet til børn fra 1 år og op, som beskrevet her.

1 løg i tern

1 kg. tomater

2 fed hvidløg

3 gulerødder i små tern

1/4 potte basilikum

1 dåse kidneybønner

1 dåse tomatkocentrat

1 knsp. fin chili

2 tsk. urtesalt

3 spsk. raspolie

Tilbehør: 500 g. grove pastaskruer og revet økologisk Havartiost eller Mozarella

Vejledning:

1. Find ingredienserne frem og skær dem, som beskrevet ovenfor.

2. Skru helt op for blusset under stor pande. Tilsæt olien. Steg løg og hvidløg i olien til det er brunet, tilsæt tomater og steg 3-4 min. Tag det af og blend det fint.

3. Put det blendede i en stor gryde.

4. Tilsæt alle andre ingredienser. Lad retten simre uden låg. Rør ind imellem.

5. Sæt 4-5 l. vand over til pasta. Lad pastaen koge efter anvisningen på pakken.

6. Put pastaen over i tomatsovsen og rør det sammen.

OBS: Serveres det til mindre børn udelad da chili, hvidløg og blend alle tomatsovsingredienserne.

Eftermiddagsmad i dagplejen. Kan være simpelt som her med frugt, boller og hjemmelavet marmelade